Skip to content

De horeca mag weer open!

Thijs

Het heeft even geduurd en we mochten al een tijdje buiten gasten ontvangen maar nu is het echt zo ver. Onder voorwaarden mogen de restaurants weer open. Wat heeft de sluiting voor de horeca gedaan en wat voor invloed heeft de heropening op de bezorging van eten? We bekijken het hier. 

Cijfers horeca in de crisis 

Hoewel het grootste verlies in de horeca ooit in 2020 werd geleden, hebben de restaurants en cafés ook in de eerste maanden van 2021 een flink verlies moeten verduren. Ondanks de verwachte groei van 10-15% voor de horecabranche zullen de verliezen pas in 2022 goedgemaakt worden. De cafés en restaurants lijken in het 4e kwartaal van 2020 het meeste verlies geleden te hebben. In vergelijking met het kwartaal ervoor verloren cafés 70,4% en restaurants 56,7% in omzet.  

Dat bezorgdiensten door de coronacrisis een ongekende tijd in gingen mag duidelijk zijn. Zo deed Thuisbezorgd.nl afgelopen jaar 50 miljoen bezorgingen. Dit was maar liefst 30% meer dan het jaar ervoor. 

Delivery als vaste basis voor je restaurant 

In deze nog steeds wat onzekere tijden is gebleken dat je met een delivery optie voor je producten een vrij vaste basis van inkomen hebt voor je horecazaak. Het gemak van eten thuis laten bezorgen is door de coronatijd tot meer mensen doorgedrongen en mensen lijken er in de toekomst zeker nog gebruik van te gaan maken.  

Er is ook een significant verschil te zien tussen de verliezen van restaurants en cafés die niet en wel aan bezorging hebben gedaan tijdens de lockdown. Voor horecabedrijven die wel aan bezorging deden is de schade relatief een stuk minder. Van deze bedrijven wordt ook verwacht dat ze wat sneller terug kunnen gaan naar het normaal. 

Wat zijn de regels voor de horeca?  

Voor de heropening van de restaurants zijn op korte termijn twee datums vastgesteld: 5 juni en 30 juni. Wat mag wanneer? We lichten een aantal belangrijke punten uit. 

5 juni: Restaurants en cafés mogen nu ook binnen open. Er is voor ruimte voor 50 gasten. De sluitingstijd gaat van 20:00 naar 22:00. Gasten hoeven dus niet langer meer te haasten en kunnen lekker tafelen tot in het donker. Er mogen weer vier mensen aan een tafeltje in plaats van twee. Verder is een reservering verplicht en zal iedereen een vaste plaats krijgen. 

Vanaf 30 juni zal het maximumaantal gasten binnen verhoogd worden naar 100. Verder zullen de openingstijden verder worden versoepeld en mag er ook weer entertainment plaatsvinden. Deze zogenaamde ‘stap 4’ van het heropeningsplan van de overheid zou misschien al op 25 juni ingaan, mocht de situatie het toelaten. 

Wij willen in ieder geval al onze relaties en alle andere restaurants en horecazaken enorm veel plezier en succes wensen bij de grote ‘heropening’! Mocht u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig zijn geraakt naar onze mogelijkheden voor bezorging, bekijk hier op de website ons aanbod of mail naar info@ebike4delivery.com voor meer informatie! We komen graag met je in contact. 

Bronnen: Foodyard, ING, Boerenbusiness, CBS, Rijksoverheid