Skip to content

10 manieren waarop jij je bezorgers veilig op pad kunt sturen

Grafisch vormgever Rianne Gouwens - Ebike4Delivery

Rianne

“Veiligheid maaltijdbezorgers in het gedrang”, “Maaltijdbezorger overvallen”, “Ongeluk met maaltijdbezorger”, “Fietskoerier botst op voetganger”. De nieuwskoppen logen er niet om dit jaar. Vooral in 2019 zien we een piek in het aantal incidenten met maaltijdbezorgers. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe kun jij het als bezorger of voor je bezorgers veilig maken?

Leestijd: 8 minuten

Aantal overvallen gestegen

Het aantal overvallen op maaltijdbezorgers is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Waar er in 2018 maar 42 incidenten waren gemeld, waren er in de eerste 7 maanden van dit jaar al 88 incidenten gemeld. Waarschijnlijk is dit aantal in de praktijk nog hoger, aangezien niet ieder incident wordt gemeld. Maaltijdbezorgers worden gezien als een makkelijk doelwit voor deze zogenaamde “hit-and-run overvallen”. De politie maakt zich zorgen over de komende herfst -en wintermaanden: traditiegetrouw zorgen die voor meer overvallen op straat. De daders van deze overvallen zijn vaak moeilijk op te sporen. Meestal slaan ze toe op openbare wegen. Vandaar dat veel incidenten ook niet worden gemeld. Dit is wel belangrijk om te kunnen bepalen of een overvaller een patroon heeft in dezelfde buurt. Het advies is dus om overvallen altijd te melden bij de politie.

Cashloze bezorgingen

Het is best vreemd. Maaltijdbezorgers hebben meestal geen grote hoeveelheden cash bij zich. Waarom zijn zij dan slachtoffer? Toch gebeurt het. Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is van mening dat maaltijdbezorgers helemaal geen cash meer bij zich moeten dragen, zodat ze ook geen makkelijk doelwit meer vormen. Steeds meer bezorgservices schakelen over naar een mobiel pinautomaat. Veel bezorgservices zijn echter bang dat klanten te verliezen wanneer ze geen contant geld meer aannemen.

Domino’s Pizza en New York Pizza streven ze naar cashloze bezorgingen. Bij een aantal vestigingen is dit al doorgevoerd. De bezorgers van Thuisbezorgd zelf gaan ook zonder cash op straat. Thuisbezorgd probeert dit ook naar hun klanten die niet gebruik maken van hun bezorgers te communiceren.

Minstens twee keer per week...

Uit cijfers van RTL-nieuws is gebleken dat maaltijdbezorgers zeker twee keer per week betrokken zijn bij een verkeersongeluk. Ook daarbij worden lang niet alle ongevallen gemeld. Deze ongelukken gaan van milde gevallen naar dodelijke gevallen. Het aantal lijkt alleen maar op te lopen. Sommige denken dat dit veroorzaakt wordt door het roekeloze rijgedrag van (te) jonge bezorgers. Aan de andere kant denken ze dat maaltijdbezorgers onder te veel druk staan. Ze moeten maaltijden vaak binnen een kort tijdsbestek bezorgd hebben. Dat gaat gemoeid met veel snelheid. De inspectie SZW vraagt zich ook af of de bezorgers de risico’s van het deelnemen in het verkeer wel goed inschatten. De meeste ongelukken lijken te gebeuren met bezorgscooters. Bezorgers rijden vaak de maximumsnelheid met scooters op fietspaden of binnen de bebouwde kom.

Aantal ongevallen bezorgers RTL Nieuws - Ebike4Delivery

Aantal ongevallen 2019. Bron: RTL Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Begin juni sloten Veilig Verkeer Nederland, de Nederlandse Vereniging Van Maaltijdbezorgers (NLVVM) en verzekeraar de Vereende een overeenkomst waarin alle partijen beloofden zich sterk te maken voor verkeersveiligheid, goed onderhouden en deugdelijke vervoermiddelen en goede arbeidsomstandigheden. Ze denken op die manier het aantal ongelukken te kunnen reduceren. Gezien het feit dat steeds meer bedrijven een overstap maken op een bezorgfiets, denken de verenigingen dat het aantal ongevallen zal gaan afnemen in de komende jaren. Vanaf juli is het ook verboden om met een telefoon op de fiets te gebruiken. Velen zien dit als een middel om meer verkeersongevallen te kunnen voorkomen.

Thuisbezorgd is in samenwerking met TeamAlert ook actief in het trainen van hun maaltijdbezorgers op veiligheid. Zo geeft TeamAlert verkeerstrainingen aan parttime bezorgers en heeft Thuisbezorgd speciale apps ontwikkeld om bezorgers te informeren over verkeersveiligheid.

Welke maatregelen jij kunt nemen

Wat kun je doen om de veiligheid voor jezelf of voor je bezorgers te garanderen? Wij hebben een aantal tips:

  1. Stuur je bezorger zo min mogelijk op pad met contant geld. Zorg voor mobiele pinautomaten en communiceer naar consumenten toe dat ze op die manier kunnen betalen.
  2. Geef je bezorgers duidelijke training en instructies wat ze moeten doen mochten ze overvallen worden. Laat je bezorgers er niet op in gaan. Instrueer ze hun spullen en/of geld af te geven. Zo voorkomen ze vaak dat een situatie escaleert. Meld de overval vervolgens bij de politie, hoe klein de buit ook is geweest.
  3. Stuur je bezorgers op pad met een bodycam. Overvallers worden hierdoor vaak afgeschrikt. Zo niet, heb je de overval op tape waardoor de kans dat de politie de dader opspoort groter is.
  4. Train je bezorgers op verkeersveiligheid. Vertel ze hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Maaltijdbezorgers zijn tevens een visitekaartje voor je bedrijf. Geef ze eventueel ook een beloning als ze goed rijgedrag hebben vertoond.
  5. Zorg ervoor dat je bezorgers opvallende kleding dragen. Zorg voor bezorgjassen met reflectoren en eventueel voorzien van een bodycam.
  6. Laat je bezorgers een helm dragen, zelfs op de bezorgfiets. Het is niet het “coolste image”, maar het beschermt ze bij een val of aanrijding. Zo maken veel Domino’s franchises ook gebruik van fietshelmen.
  7. Zorg voor voertuigen die in een goede staat verkeren. Vooral goed werkende remmen, goed werkende verlichting en de juiste bandenspanning spelen hierbij een grote rol. Zorg ook dat het voertuig niet is opgevoerd tot boven de maximumsnelheid.
  8. Schaf een telefoonhouder aan voor je voertuig. Zo hoeven maaltijdbezorgers hun telefoon niet in hun hand te houden en riskeren ze ook geen boete.
  9. Instrueer je bezorgers op wat ze moeten doen als ze betrokken raken bij een ongeval. Vertel ze wat ze moeten doen tijdens de situatie, wie ze moeten bellen en hoe ze zich moeten gedragen tegen de tegenpartij. Zorg er daarnaast voor dat je bezorgers en bezorgvoertuigen verzekerd zijn.
  10. Laat je bezorgers bezorgen op een bezorgfiets. De meeste ongevallen worden veroorzaakt met scooters. Maak daarom gebruik van bezorgfietsen. Zo is onze DeliverEbike een veilige en bewuste keuze.

Reacties van andere bezorgservices

Thuisbezorgd

“[De cijfers van het aantal ongevallen benadrukken] hoe belangrijk het is om bezorgers goed te trainen en risico’s tot ongewenst gedrag, zoals betaling per bestelling, zoveel mogelijk te reduceren. Allereerst staat bij ons veiligheid bovenaan onze prioriteitenlijst. Via onboarding trainingen, filmpjes en posters leggen we uit hoe een bezorger zich veilig door het verkeer beweegt.”

Domino’s

“Wanneer we het aantal ritten afzetten tegen het aantal ongelukken volgens het onderzoek van RTL,  gaat het hier om een heel klein percentage ongelukken. (…) Voor ons een bevestiging dat alle maatregelen die we nemen om onze bezorgers veilig te laten bezorgen werkt. Want veiligheid is een thema waar we dagelijks aandacht aan besteden. (…) Domino’s werkt nauw samen met de NLVVM en zitten we in die hoedanigheid ook aan tafel met Veilig Verkeer Nederland om gezamenlijk te bekijken wat we nog meer kunnen doen om veiligheid op de weg te vergroten en het bewustzijn rondom veilig rijgedrag bij maaltijdbezorgers te verhogen.”

New York Pizza

“Wij werken met alleen maar franchisers dus hebben op dit moment geen overzicht van het aantal ongelukken van onze bezorgers. Wel zien we dat er minder ongelukken gebeuren met elektrische fietsen, dus daar zetten wij nu op in.  

Verzekeraar de Vereende (verzekert maaltijdbezorgers)

“De absolute cijfers liggen zeer waarschijnlijk hoger dan de cijfers die wij hier zien. Maar wij herkennen niet dat er een trend is dat het aantal ongelukken zou toenemen. Wel zien wij dat bezorgbrommers vaker schade rijden dan reguliere brommers. Maar omdat brommers in de maaltijdbezorging steeds vaker worden ingewisseld voor elektrische fietsen, waarmee minder ongelukken lijken te gebeuren, verwachten wij dat het aantal ongelukken met bezorgbrommers zal afnemen.”

Meer weten? Download onze gratis whitepaper!

Download de whitepaper